Waar begin je als je je bedrijf wil verkopen?

Waar begin je als je je bedrijf wil verkopen?

Je wil je bedrijf verkopen, wat nu? Waar begin je? Het kan natuurlijk verschillende redenen hebben waarom je je bedrijf wil verkopen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je je niet helemaal goed voelt bij je leidinggevende functie of je bent klaar om met pensioen te gaan. Wat de reden ook is, het moet wel goed aangepakt worden. Maar hoe doe je dat? Dat leggen we uit in deze blog.

Neem een business coach in de arm

Er komt veel kijken bij het verkopen van je bedrijf. Het is daarom belangrijk om een business coach in de arm te nemen die je het gehele proces begeleidt. Een voordeel van een business coach is dat die persoon een professional is op het gebied van bedrijven verkopen en waarschijnlijk ervaring heeft opgedaan op dat gebied. Hij of zij is dan ook op de hoogte van eventuele valkuilen, die voorkomen kunnen worden.

Geheel stappenplan

Het gehele proces kan onderverdeeld worden in 6 stappen. Deze hebben we hieronder uitgelicht:

  1. Verkoopstrategie bepalen

In de eerste stap bepalen we de verkoopstrategie. Wil je het hele bedrijf verkopen of alleen een deel van de aandelen? Het is belangrijk dat je dit voor jezelf duidelijk hebt.

  • Bedrijfsstrategie opstellen

In de bedrijfsstrategie wordt de positionering en de strategie van het bedrijf beschreven. Dit wordt ook wel het informatiememorandum genoemd. Ook wordt de groeiprognose afgegeven en worden de financiële prestaties gepresenteerd.

  • Kandidaatkoper zoeken

In deze stap wordt er een longlist opgesteld met potentiële kopers.

  • Niet-bindende biedingen vragen

Vervolgens wordt er aan de potentiële kopers gevraagd om een niet-bindende bieding te doen. Uit alle biedingen wordt vervolgens één partij gekozen waar een intentieovereenkomst mee afgesloten wordt.

  • Boekonderzoek door koper

Tijdens de vijfde stap wordt de onderneming binnenstebuiten gekeerd. De koper kijkt naar de businessrisico’s, de boekhouding en de contracten.

  • Opstellen contract en ondertekening van notaris

Als er volledige overeenstemming is tussen beide partijen, kunnen de contracten naar notaris en dan is het tijd voor champagne!